tirsdag den 23. oktober 2007

Afstemning - Bogklubarrangement nr. 2

Kære allesammen,

Herunder forslag til emner til næste arrangement, som forventes afholdt til marts.

Som I vil se, er emnerne af en lidt mere aktuel natur end sidst. Efter samtale med nogle af jer afprøver vi nemlig at veksle mellem det teoretiske og det aktuelle, så det er altså ideen her.

Når du har læst og besluttet, deltag da venligst i afstemningen forneden (PollDaddy, set på The Hairpin Bend...). Bemærk, at det er muligt at stemme på flere forslag, såfremt der er flere af emnerne man er interesseret i. Afstemningen lukker og slukker den 31. oktober.

Læg iøvrigt gerne en kommentar her på bloggen med evt. forslag til moderator!!

Here goes:

Tema 1: Anti-kapitalisme (2 bøger)

Ludwig von Mises - The Anti-capitalistic Mentality

Naomi Klein - The Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism

Forslag til moderator: Martin Ågerup (se ex. Liberator)


Tema 2: "The sleep of reason brings forth monsters"
(1 film, 1 bog, 2 essays)

Al Gore - An inconvenient truth (filmen)

Bjørn Lomborg - Cool It

Udvalgte essays fra Ayn Rands Return of the Primitive, 1998:
Peter Schwartz - The Philosophy of Privation (pp. 219-244)
Ayn Rand - The Anti-Industrial Revolution (pp. 270-290)

Moderator: Igen, Martin Ågerup er oplagt, da han selv er en engageret klimadebattør.


Tema 3: Taberne
(1 bog, evt. 2)

Theodore Dalrymple - Life at the Bottom: The Worldview That Makes the Underclass

Fra bagsiden:
Here is a searing account of life in the underclass and why it persists as it does, written by a British psychiatrist who treats the poor in a slum hospital and a prison in England. Dr. Dalrymple's key insight is that long-term poverty is caused not by economics but by a dysfunctional set of values, one that is continually reinforced by an elite culture searching for victims.

Som sekundær litteratur, eller for den danske udlægning, kunne vi læse Taberfabrikken af Ole Birk Olesen.

Moderator: Ole Birk Olesen?


STEM HER OG NU:




15 kommentarer:

Mikkel Kruse sagde ...

I temaet "Anti-kapitalisme" kunne Mises' bog erstattes med Johan Norbergs "In Defense of Global Capitalism". Så får vi også læst nogle flere forfattere end bare Mises.

Jan Madsen sagde ...

Johan Norberg er glimrende, men hvad mener du med "[s]å får vi også læst nogle flere forfattere end bare Mises"?

Bare Mises? Hvornår har vi læst kun Mises?

Lisbet Røge Jensen sagde ...

Det kan vi sagtens, hvis den passer bedre til. Men ellers enig med Jan, vi har nu ikke læst Mises endnu :) Er der andre der har input til det?

Kim skrev jo iøvrigt tidligere på måneden vedrørende samme tema og foreslog bogen Capitalism and the Historians, men der var ikke rigtig nogen tilbagemelding (andet end at han selv bemærkede, at den måske er "for gammel").

Kim Hvid Johnsen sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
Kim Hvid Johnsen sagde ...

Jeg arbejder på Capitalism and the historians :). Venter på den kommer fra det kongelige. For et års tid siden læste jeg indledningen af Hayek, den er udemærket. Jeg er bange for at resten af artiklerne ikke lever op til indledningen. Men vi kan nøjes med indledningen så. Men jeg vender tilbage når jeg har skimmet den.

Jakob Lignell sagde ...

Jeg tror ikke det vil være umuligt at få Bjørn Lomborg ud. Jeg har haft ham som underviser i statistik, og vil gerne spørge om han har tid og lyst. Så bliver det selvfølgelig meget et partsindlæg, men han plejer faktisk også at kunne se det fra den anden side, specielt hvis man direkte udfordre ham til det.

Lisbet Røge Jensen sagde ...

@Jakob - det ville da være genialt, hvis der var mulighed for det.

Hvis Saxobank går med igen, har vi mulighed for at tilbyde et honorar, omend det nok er beskedent i forhold til hans norm.

Mikkel Kruse sagde ...

Mea culpa. Jeg forvekslede Mises med Rothbard, da vores sidste bog kunne læses på Von Mises Instituttet.

Jeg synes dog stadig, at Nordhaus vil være et bedre modstykke til Klein end Mises.

Mikkel Kruse sagde ...

Norberg, ikke Nordhaus.

Kim Hvid Johnsen sagde ...

Ok... nu har jeg læst kapitalism og her er mine noter til den..

Kapitalism and the historians.

En essay samling fra 1954 redigeret af F. A. Hayek

Baggrunden for samlingen er et møde af Mont Pelerin Society i 1951 hvor netop historikernes syn på kapitalismen blev diskuteret. Hayek mente efterfølgende at det var så frugtbart at han udgav talerne.
Hayek står for indledningen der opsummerer hvad præmissen for diskussionerne var.
Der lader til at være en bred opfattelse blandt historikere af at kapitalismen var ophav til mere skidt end godt i 1800tallet. Historikerne har fokuseret på de sociale aspekter af en stor gruppe mennesker der boede under kummerlige forhold i byerne. Hayek minder om at denne store guppe mennesker sandsynligvis ikke ville have brød på bordet uden kapitalismen og at de ikke har det dårligere en den rurale befolkning, de er blot mere synlige for den intellektuelle, ved at være urbane.

T. S Ashton beskriver hvordan selv samtiden så på kapitalismen som værende et undertrykkende system og at 1800tallets intellektuelle konsekvent mente at industriarbejderens levevilkår var så kummerlige at de ikke kunne andet end at leve som dyr. Han peger altså på at allerede samtiden så den industrielle revolution som et problem og ikke en løsning.

Louis M. Hacker mener at baggrunden for den amerikanske historikers modvilje mod kapitalismen, stammer fra den gamle jeffersionianske og Hamiltonianske dikotomi. Hele diskutionen om stærk central magt overfor svag, har optaget den amerikanske historiker i langt højere grad end den økonomiske historie. Hacker mener at det er den smithsonianske side der dominerer blandt historikerne. Kapitalismen er i den diskussion et godt argument for stærk central magt der kan regulere og sikre ejendomsretten. Den amerikanske historieskrivning har altså ikke den dialektiske vinkel man kan finde i europa. Det er altså ikke en Hegeliansk tradition der skrives.
Desuden påpeget Hacker at historikeren typisk interesserer sig for historien i en national politisk og isolutionistisk kontekst, hvor det er de institutionelle forhold og de moralske spørgsmål der fokuseres på, ikke de økonomiske udviklinger.

Der følger desuden flere artikler men de ovenstående er de eneste med nogenlunde sammenhængende ideer om hvorledes denne modvilje mod kapitalismen opstod.
26-10-07

Ved ikke om det er noget der er interessant... tror det er for praktisk historisk til at det kan bidrage til en god diskussion.. ellers kan folk jo selv gribe fat i den...

venligst Kim

Lisbet Røge Jensen sagde ...

Er det for meget at tilføje Norberg? Det vil sige at læse alle 3 bøger. Mises er trods alt bare et "hæfte" på ca. 70 sider. Jeg synes nemlig det kunne være meget interessant at have lidt "psykologisk" med i diskussionen også.

Hvad siger I?

Kim Hvid Johnsen sagde ...

jeg syntes det bliver for tyndt "kun" med Mises og Klein... Gerne også Norderg, han er også nærmere i tid på Klein.

Rasmus Ole Hansen sagde ...

Kan man nu være sikker på, at flertallet vælger det bedste emne?

Rasmus Ole Hansen sagde ...

Så nu har jeg stemt 5 gange på tema 3.

Jeg elsker demokratiet engang imellem.

Lisbet Røge Jensen sagde ...

@ Rasmus:
"Kan man nu være sikker på, at flertallet vælger det bedste emne?"

Ja. For alle emnerne er det bedste.

Men jeg skal huske at tage i betragtning at du har stemt 5 gange. Tak for ærligheden.